Klik hier Reactie Cruise Port Amsterdam op de Raadsinformatiebrief

Over Cruise Port Amsterdam

Passenger Terminal Amsterdam is geopend in het jaar 2000 en is sindsdien dé multipurpose terminal van Nederland.

Cruise Port Amsterdam

Cruise Port Amsterdam is verantwoordelijk voor de afhandeling van zee- en riviercruise in Amsterdam.
Tweeëntwintig jaar opereerden wij als zeecruise terminal en locatie voor zakelijke evenementen onder de naam Passenger Terminal Amsterdam.
Naar aanleiding van de overdracht van de afhandeling riviercruise van Port of Amsterdam naar ons hebben wij gekozen voor een nieuwe naam.
Wij voeren alle cruise gerelateerde zaken uit onder Cruise Port Amsterdam. Passenger Terminal Amsterdam blijft bestaan; als naam van de terminal en de evenementenlocatie.

Geschiedenis

Al sinds 1875 staat de Amsterdamse zuidelijke IJ-oever in het teken van de scheepvaart. Het twee kilometer lange eiland werd destijds aangelegd om plaats te bieden aan de steeds groter wordende zeeschepen. Grote loodsen en majestueuze gebouwen verrezen en de oever werd omgedoopt tot de Oostelijke Handelskade. In 1970 werd één van de loodsen omgebouwd tot passagiersterminal. Al snel werden de cruiseschepen groter en ging de zee- en riviercruisevaart een belangrijke rol spelen voor de Amsterdamse economie. In 1997 werd daarom het besluit genomen om een nieuwe terminal te bouwen: Passenger Terminal Amsterdam. Architect Larry Malcic kreeg als uitgangspunt dat het gebouw de verbinding tussen land en water moest symboliseren. De golvende vorm van het dak symboliseert de verbinding tussen land en water en de enorme houten balken in het interieur zijn een herinnering aan de scheepsbouwtraditie.

Eerste multifunctionele terminal in Europa

In maart 2000 werd de huidige terminal in gebruik genomen als eerste multifunctionele terminal in Europa. Naast de functie van passagiersterminal, is de terminal ook een unieke evenementenlocatie. Een succesvolle combinatie die veel navolging kreeg in diverse havens over de hele wereld. De terminal is het schoolvoorbeeld van prachtige moderne architectuur op historische grond met een bijzondere functie. 

Bekroonde faciliteiten

Wij zijn trots op een aantal prestigieuze prijzen die
in de afgelopen jaren in de wacht zijn gesleept.

2015 Seatrade Cruise Awards: Port of the Year
2016 Cruisers’ Choice Cruise Critic: Best Cruise Destination
2017 Cruisers’ Choice Cruise Critic: Best Cruise Destination